08:35|پنجشنبه, آبان 24 ,1403
تاریخ انتشار: 12 آذر 1396 - 17:34
کد خبر: 7796

لازمه پیشرفت هر جامعه بستگی به بهره مندی از نخبگان دارد/استان از یک رشد نامتوازن رنج می برد

اگر‌بخواهیم مشکلات استان را خارج از مسائل روزمره و سیاست زدگی های مرسوم بررسی کنیم باید به چند عامل مهم از جمله نبود جامعه نخبگی، فقر فرهنگی، عمل زدگی و نبود برنامه مدون برای توسعه استان اشاره کرد.

لازمه پیشرفت هر جامعه بستگی به بهره مندی از نخبگان دارد/استان از یک رشد نامتوازن رنج می برد

به سراغ وحید جلال زاده استاندار پیشین آذربایجان غربی رفتیم.او که دانش آموخته علوم سیاسی با گرایش مسائل ایران است این روزها از اجرائیات فاصله گرفته و بیشتر وقت خود را با تدریس وآنگونه که خود می گوید باحضور در چند مرکز مطالعات راهبردی سپری می کند. وی  در گفت و گو با سرویس اجتماعی باریش نیوز با اشاره به مشکلات روز استان گفت: اگر‌بخواهیم مشکلات استان را خارج از مسائل روزمره و سیاست زدگی های مرسوم بررسی کنیم باید به چند عامل مهم از جمله نبود جامعه نخبگی، فقر فرهنگی، عمل زدگی و نبود برنامه مدون برای توسعه استان اشاره کرد.

 جلال زاده اظهار داشت: لازمه توسعه و پیشرفت متوازن هر جامعه به برخورداری از جامعه نخبگان بستگی دارد که برخی سیاسیون و اساتید فن معتقدند امروز اثری از جامعه نخبگی در استان نیست‌ و ما شاهد خرده گفتمان های شخصی از سوی افراد هستیم که اتفاقا نتیجه عکس می دهند و کمکی به پیشرفت استان نمی رسانند.

وی در ادامه افزود: امروز باید شاهد اجماع نخبگان برای توسعه استان می شدیم که خلاء امرسیاسی وامر اجتماعی باعث شده تا در بحث توسعه استان نتوانیم یک تصمیم واحد و متمرکز اتخاذ کنیم.نقطه آغاز هر پیشرفتی "تفکر"است و به فرمایش امیر بیان علی (ع) : فَکِّـــر ثُمَّ تَکَلَّــمْ تَسْلَــمْ مِنَ الزَّلَلِ.فکر کن آنگاه سخن بگو تا از لغزش و خطا مصون باشی.
استاندار سابق آذربایجان غربی با اشاره به ضعف و فقر فرهنگی استان گفت: فرهنگ موتور محرکه پیشرفت در استان است که متاسفانه استان ما از عدم آگاهی و روشنگری رنج می کشد.مراد من از فرهنگ در این بحث ،عادات و سنن نیست بلکه مقصودم آگاهی و روشنگری است. چرا که تاریخ نشان داده است انقلاب فرهنگی نیز مقدم بر انقلاب صنعتی بوده تا ابتدا به مردم آگاهی تزریق شود،تا مردم آگاه نشوند ،توسعه نمی یابند.انسان توسعه یافته می تواند جامعه توسعه یافته ای را رقم بزند.

جلال زاده سیاست زدگی و غلبه گفتمان سیاسی بر فرهنگ و  اقتصاد را از مشکلات عمده استان دانست و گفت: هنوز به مرحله سیاست ورزی نرسیده ایم و خالی از سامان و ثبات هستیم، نام این  کنش و واکنش  دائمی در جامعه امر سیاسی است و نه سیاست و این موجب شده همه چیز را با رنگ سیاسی ببینیم وسیاست زده شویم.

وی در ادامه عمل زدگی را قتلگاه مدیریت توسعه استان دانست و گفت: سرگرم شدن به امور پروژه ای باعث شده از فرآیند ها و پروسه ها غفلت کنیم که همین مانعی بزرگ برای پیشرفت و توسعه است، تا روزی که خودمان را سرگرم فقط افتتاح پروژه ها کنیم و از پروسه توسعه استان غافل شویم راه به جایی نخواهیم برد؛ توسعه و پیشرفت ،پروژه نیست بلکه یک پروسه اجتماعی است که بایستی در تارو پود جامعه اتفاق بیفتد. 

جلال زاده با بیان اینکه اقتصاد استان از یک رشد نامتوازن رنج می برد افزود: کمبود زیرساخت ها وهمچنین مشکلات اقتصادی  و اجتماعی استان اجازه ورود به سرمایه  داخلی و خارجی را نمی‌دهد. 

وی قائل نبودن به آمایش سرزمین در توسعه را از دیگر موانع و مشکلات اقتصادی استان دانست و افزود: تنظیم روابط و کنش های متقابل بین عوامل انسانی ،اقتصادی و عوامل محیطی در استان گمشده توسعه اقتصادی استان است و به عبارت دیگر توجه به سه شاخصه جمعیت، سرمایه و منابع طبیعی در برنامه ریزی های استانی مقفود یا با تخفیف مغفول است  و سیاسیون منفعت طلب ،منافع عمومی و دراز مدت آمایش سرزمینی را بر اساس  منافع قبیله ای و جغرافیایی خود تعریف می کنند.

جلال زاده با اشاره به کم آبی در دریاچه ارومیه نیز گفت: دریاچه ارومیه که روزی در صدر عوامل توسعه استان به شمار می رفت. امروزغریبانه با مشکلات بی آبی، دست و پنجه نرم می کند و به تنهایی جور همه کم کاری ها و بی تدبیری ها را می کشد و به یکی از موانع توسعه تبدیل شده و منافع مردم را تهدید می کند

وی در ادامه گفت: خاموشی دریاچه ارومیه نتیجه کم آبی در منطقه است و علت های مختلفی دارد که تغییرات اقلیمی و رشد بی رویه کشت های آبی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه از عوامل مهم خشکی نگین آذربایجان است.

استاندار سابق اذربایجان غربی با اشاره به کشاورزی استان نیز گفت: کشاورزی که باید حلال مشکلات ، مولد اشتغال و تامین کننده  درآمد  استان باشد متاسفانه خود امروز غوطه ور  در مشکلاتی است که باید به فریادش رسید.
وی گفت: در صنایع غذایی رتبه اول را در کشور داریم ولی چرخه ناقص این خوشه صنعتی باعث شده ،تا آنچنان که باید و شاید در خدمت توسعه اقتصادی استان قرار نگیرد. ،دوری از بازارهای منطقه ای و جهانی،کمبود سرمایه در گردش ،خطوط تولید قدیمی و از همه مهمتر  مدیریت درون گرا در این بخش از جمله مشکلات صنایع تبدیلی استان می باشد.
جلال زاده همچنین با اشاره به بخش حمل و نقل نیز گفت: در استان دو فرودگاه ارومیه و خوی و یک فرودگاه تازه تاسیس منطقه آزاد وجود دارد اما فرودگاهی که مسیر توسعه استان را هموار نکند باید گفت؛ صرفا نقش حمل و نقل مسافر را دارد .

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید