01:07|شنبه, آذر 10 ,1403
تاریخ انتشار: 01 آبان 1398 - 11:34
کد خبر: 13154
جراح دندانپزشک در گفت‌و‌گو با باریش عنوان کرد:

واکنش ایمنی بدن می‌تواند منجر به آفت دهان شود

علت آفت دهان و مکانیسم به وجود آمدن آن هنوز به درستی روشن نیست اما به نظر می‌رسد واکنش‌های ایمنی بدن بیمار در ایجاد آن دخیل باشد.
واکنش ایمنی بدن می‌تواند منجر به آفت دهان شود

دکترمینا بوتراب، جراح دندانپزشک و مشاور پزشکی در گفت‌و‌گو با سرویس سلامت باریش نیوز اظهار کرد: افت‌های دهانی زخم‌های دردناکی هستند که درون دهان و اغلب در پایه لثه، درون گونه‌ها یا لب‌ها، روی کام نرم یا روی زبان به وجود می‌آیند، علت آفت دهان و مکانیسم به وجود آمدن آن هنوز به درستی روشن نیست اما به نظر می‌رسد واکنش‌های ایمنی بدن بیمار در ایجاد آن دخیل باشد.

وی ادامه داد: زخم‌های آفتی زمانی ایجاد می‌شود که به دلایل نامشخص سیستم ایمنی بیمار وجود یک مولکول ناشناخته را اعلام می‌دارد، حضور این مولکول سبب حمله لنفوسیت خواهد شد نتیجه این فرآیند پیدایش زخم‌های آفتی خواهد بود.

مشاور پزشکی باریش در ادامه خاطرنشان کرد: هرچند درمان قطعی برای آفت وجود ندارد اما روش‌هایی وجود دارد که در کاهش مدت زمان حضور زخم و نیز کاهش درد و ناراحتی و تسریع بهبودی بیمار موثر است، این روش‌ها شامل بکارگیری نکات تغذیه‌ای و غیر تغذیه‌ای است.

وی تاکید کرد: افرادی که بیش از دو مرتبه در طول یک ماه به یک نوع آفت در دهان دچار می‌شوند، با توجه به این که برخی بیماری‌های روماتولوژی به صورت زخم‌های دهانی تظاهر می‌یابند، بیمار حتماً با یک متخصص روماتولوژی نیز مشورت نماید.

این جراح دندانپزشک تصریح کرد: بیماری آفت دهان، تغذیه فرد را مختل می‌کند؛ بنابراین به منظور درمان آن می‌توان از روش هوتو شیمیایی استفاده نمود که در این روش با استفاده از ماده‌ای اسیدی ناحیه آفت سوزانده و زخم بهبود می‌یابد. بهترین روش درمان آفت دهان مصرف کپسول آنتی‌بیوتیک و تتراسایکلین است و استفاده از دهان‌شویه‌های محتوی کورتون نیز می‌تواند آفت دهان را بهبود بخشد.

این مشاور پزشکی در ادامه با بیان اینکه مصرف گلوتن گندم، فلفل، لیمو، آب لیمو، پرتقال، گوجه‌فرنگی، رب گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، شکلات و گردو ایجاد آفت دهان را تشدید می‌کند. مصرف بادمجان نیز بروز آفت دهان را تشدید می‌کند، افزود: مصرف مرتب و روزانه ماست، گنجاندن مواد غذایی سرشار از آهن، اسیدفولیک، و ویتامین B12 در رژیم غذایی موجب از بین رفتن آن می‌شود.

کمبود دریافت ریزمغذی‌ها می‌تواند از علل بروز آفت دهان باشد

این جراح دندانپزشک یادآور شد: از آنجایی که علت آفت دهان می‌تواند کمبود دریافت ریزمغذی‌ها باشد، خوردن موادی همچون جگر، غذاهای دریایی، گوشت قرمز کم چربی، لوبیای خشک، حبوبات، سبزیجات دارای برگ‌های سبز تیره و پهن و زرده تخم‌مرغ که بهترین منابع آهن هستند در بهبود این مشکل موثر است.

بوتراب با اشاره به اینکه مصرف سیب و خرمالو نیز در درمان آفت دهان تأثیر گذارند و کمبود ویتامین B12 و آهن از مهم‌ترین علت های آفت دهان به شمار می رود، خاطرنشان کرد: بهترین روش جبران کمبود ویتامین B12 و آهن در این افراد رعایت یک رژیم غذایی مناسب همراه با گوشت قرمز است و مکمل‌های آهن به عنوان روش درمانی به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

وی تصریح کرد: تغییرات هورمونی در زنان یکی دیگر از عوامل این بیماری است. ایام قبل از قاعدگی و دیگر عوامل تغییرات هورمونی خصوصاً افزایش هورمون استروژن در بروز ضایعات آفتی موثر است.

این جراح ادامه داد: آزمایش خون C.B.C، جهت بررسی میزان آهن کافی، اسیدفولیک و ویتامین B12 لازم است انجام شود. اگر فردی به دلیل کمبودهای تغذیه‌ای و نقایص خونی دچار آفت دهانی شود بهترین روش درمانی این افراد تجویز رژیم غذایی مناسب است و مکمل‌های آهن به علت اینکه در بدن ذخیره نمی‌شوند به هیچ‌وجه مناسب نیست.

در زمان بروز آفت دهان؛ غذاهای تند نخورید

وی با بین اینکه افراد مستعد آفت دهان از مصرف غذاهای تند و سخت اجتناب کنند همچنین مغز و میوه خشک و شکلات نخورند، اضافه کرد: 8 درصد افرادی که آفت می‌زنند معتقدند مصرف مغزها باعث آن بوده و ۱۵ درصد افراد معتقدند مصرف مغز و میوه‌های خشک سبب تشدید آفت‌های دهانی در آن‌ها می‌شود.

این جراح دندانپزشک در پایان با اشاره به روش درمان این بیماری گفت: داروی طبیعی رفع آفت دهان "تانن" موجود در انار است که خواص ضد باکتریایی و ضدعفونی کننده دارد و برای رفع آفت دهان موثر است، همچنین رب انار از تغلیظ آب انار جوشانده حاصل می‌شود و در صورت تهیه از انار مرغوب و فرایند بهداشتی، مصرف آن مفید است. در طی تهیه رب انار، میزان ویتامین c موجود در انار کاهش می‌یابد، اما "پلی‌فنول‌ها"‌ و "اسید الایژیک"‌ انار در رب انار نیز محفوظ می‌ماند.

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید