کودکان را در مواجه با کرونا آگاه کنیم
سعید شعبانلو، روانشناس و مشاور خانواده و روان درمانگر کودکان و نوجوانان در گفتوگو با سرویس اجتماعی باریش نیوز در مورد چگونگی مقابله با استرس کرونا اظهار کرد: ویروس کرونا باعث تغییرات زیادی در سبک زندگی ایرانیان شده است از تعطیلی مراکز آموزشی شامل مدارس، دانشگاه ها، همایش ها تا کاهش روابط خانوادگی و نیز ایجاد موجی از نگرانی درخانواده ها و افراد شده است.
وی افزود: با توجه به اثرات منفی شیوع ویروس کرونا بر بهداشت روانی شهروندان، خانوادهها و کودکان که موجب استرس، نگرانی و اضطراب شده است ضرورت دارد روانشناسان و مشاوران با ارایه راهکارها و توصیه های مناسب در رسانه ها و شبکههای اجتماعی، نقش مهمی در پیشگیری و یا کاهش اضطراب ایفا نمایند.
وی در ادامه به راهکارهای مقابله با استرس کرونا اشاره و اضافه کرد: نگرانی از کرونا قابل درک و معقول است اما وحشت زدگی روش مفیدی برای پاسخ به شرایط اخیر نیست.
این روانشناس افزود: واکنش شدید اضطراب و وحشت عملکرد بهینه را تحت تاثیر منفی قرار میدهد بنابراین ضرورت دارد تا آگاهانه واکنش طبیعی نگرانی را مدیریت کنیم.
وی گفت: کودکان نیاز بیشتری به حمایت دارند برای آنها در مورد ویروس و بیماری اطلاعات مناسب بدهیم توضیح دهیم که تعطیلی مدارس، پوشیدن ماسک و رفتارهای ضدعفونی کننده به این دلیل است که ویروس به دیگران سرایت نکند؛ تا با این کار از القای ترس و وحشت و ایجاد اضطراب پیشگیری شود.
شعبانلو ادامه داد: اطلاعات مفید مربوط به چگونگی مراقبت و پیشگیری مثل شستشوی مرتب دست ها، استفاده از ماسک در مکان های عمومی، عدم روبوسی و دست دادن و را تهیه و به کودکان آموزش دهیم.
وی عنوان کرد: اگر والدین خود دارای اضطراب بالا باشند احتمال دارد تا از طریق چهره ، لحن صدا و واکنش های کلامی ناخواسته سطح اضطراب کودکان را افزایش دهند. لذا از اضطراب و بروز و انتقال آن به کودکان به شدت اجتناب نماییم.
وی افزود: اینکه خانواده خود و خصوصا کودکان را در معرض حجم انبوهی از اطلاعات منفی قراردهیم می تواند اضطراب زا باشد بسیاری از کانال ها و شبکه های اجتماعی با ارایه اطلاعات زیاد و غیرعلمی باعث اضطراب بیشتر می شوند از منابع خبری و شبکه های اجتماعی معتبر وعلمی خبرها را دنبال کنیم و کودکان را در معرض خبرهای منفی که باعث ایجاد ترس و اضطراب می شوند، قرار ندهیم.
شعبانلو خاطرنشان کرد: همدیگر را مضطرب نکنیم در شرایط سخت هرچقدر افراد جامعه نسبت به یکدیگر محبت، مراقبت و حمایت داشته باشند تحمل شرایط آسان تر می شود. لذا سعی کنیم با کودکان با صمیمیت و محبت بیشتری ارتباط برقرار کنیم.
وی اظهار کرد: مثبت اندیشی و داشتن فکر و نگاه مثبت بسیار آرامبخش می باشد لذا شایسته است این باور را در خود و دیگران ایجاد کنیم که با در خانه ماندن، مراقبت، رعایت نکات ایمنی و پروتکل های بهداشتی، حفظ فاصله اجتماعی و پیشگیری نمودن خطری متوجه ما نیست و شرایط گذرا است.
این روانشناس ادامه داد: نگرانی و اضطراب میتواند موجب افزایش ترشح هورمونهایی چون کورتیزول شود که نقش مهمی در کاهش پاسخهای سیستم ایمنی بدن دارند. لذا از اضطراب و ایجاد وحشت خودداری کنیم؛ تا سیستم ایمنی بدن خود را ضعیف نکنیم.
وی گفت: شاید بهتر باشد به جای پرداختن تماموقت به اخبار نگرانکننده و پیگیری مستمر و انتشار آنها، فقط به آنچه ضروری است انجام دهیم، بپردازیم همچنین زمان کافی به استراحت، آرامسازی و مراقبه اختصاص دهیم تا سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و بهداشت روان خویش را ارتقاء دهیم.
این روانشناس و مشاور خانواده و روان درمانگر کودکان و نوجوانان در پایان تصریح کرد: از مکانیسم دفاعی اجتناب کنیم در مکانیسم دفاعی انکار مستقیم، فرد علیرغم وجود شواهد گسترده و واضح در خصوص یک رویداد یا پدیده، به حاشا کردن آن می پردازد در بعضی از شبکه های اجتماعی و رسانه های خبری، از بی اهمیت بودن آن سخن می گویند و اینکه فقط کافی است دستهایتان را بشوئید و دلیلی برای اضطراب وجود ندارد و به راحتی و ظرف چند روز می شود بر این ویروس خطرناک غلبه کرد و توصیه های خنده دار افراد ناآگاه بر استفاد مکانیسم دفاعی انکار در مواجهه با این ویروس بسیار مهلک است که در صورت اپیدمی سریع، بسیار خطرناک خواهد بود لذا ضمن رعایت موارد پیشگیری و احتیاطهای لازم در صورت مشاهده علائم کرونا به جای انکار و کتمان حتما به مراکز درمانی مراجعه نماییم.
نظر دهید