لزوم آموزش مهارتهای ارتباطی از دوران کودکی
سعید شعبانلو، روانشناس و مشاور خانواده و روان درمانگر کودکان و نوجوانان در گفتوگو با سرویس اجتماعی باریش نیوز، در مورد آسیبهای نبود مهارتهای ارتباطی در خانواده به ویژه میان والدین و نوجوانان اظهار کرد: نبود مهارتهای ارتباطی میان والدین و فرزندان موجب میشود هوش هیجانی و هوش اخلاقی فرزندان رشد و پرورش نیابد از این رو پایین بودن اعتماد به نفس، انزوا طلبی، گرایش به آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد به روانگردانها، دوستیهای نامناسب، خودکشی و ابتلا به آسیبهای روانی از جمله اضطراب،افسردگی و پرخاشگری را در فرزندان شاهد باشیم.
وی افزود: والدین وظیفه دارند با برقراری ارتباط مؤثر با فرزندان خود، با تقویت اعتماد به نفس، رشد و تقویت عواطف انسانی، کمک به شناسایی و بیان احساسات، تأمین تندرستی جسمی و سلامت روانی، تقویت مهارتهای ارتباطی، تقویت روحیه همزیستیهای مسالمت آمیز و بالا بردن سازگاری با خود، دیگران و محیط زندگی بتوانند آنان را برای یک زندگی پر پیچ و خم ولی در عین حال سالم آماده کنند.
وی در پاسخ به این سوال که از چند سالگی باید مهارتهای ارتباطی مبتنی بر احترام را به فرزندان آموخت، عنوان کرد: مهارتهای ارتباطی مجموعه رفتارهای فرا گرفته قابل قبولی است که فرد را قادر میسازد با دیگران رابطه مؤثر داشته و از عکس العملهای نامعقول ارتباطی خودداری کنند.
شعبانلو اضافه کرد: مهارتهای ارتباطی عبارت از مهارتهایی است که برای داشتن ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش توسط آنها ضروری هستند.
وی گفت: مهارتهای روابط بین فردی و مهارتهای اجتماعی باید هدفمند ماهرانه مرتبط متناسب با وضعیت و آموختنی باشند و با توجه به اینکه اساس آموختههای کودک در 6 سال اول زندگی او شکل میگیرد، میتوان مهارتهای ارتباطی را در این دوران در قالب بازی آموزش داد.
این روانشناس و مشاور خانواده و روان درمانگر کودکان و نوجوانان به نمونههایی از فعالیتهای مربوط به برخی مهارتهای ارتباطی اشاره و عنوان کرد: مهارتهای کلامی استفاده از کلمات مودبانه و مناسب، احترام گذاشتن به دیگران و وسایل آنها، گوش کردن فعال، شناخت احساسات خود به دیگران، مهارت تصمیمگیری و حل مسئله در تعامل با دیگران و مسئولیتپذیری، آشنایی و کسب این مهارتها و اجرای آنها منجر به ایجاد رابطه خوب و دوستانه با دیگران میشود و دوست بدارد اعتماد به نفس بیشتر و انتخابهای بهتری داشته باشد.
نظر دهید