دیابت و تاثیر آن روی بارداری
دکتر میترا حبیبزاده، متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه در گفتوگو با سرویس سلامت باریش نیوز در پاسخ به سوال کاربران اظهار کرد: ملاقات با پزشک قبل از بارداری جهت اطمینان از داشتن بارداری سالم بسیار مهم است. پزشک میتواند جهت تشخیص اینکه آیا دیابت شما به خوبی کنترل شده است یا نه با روش های کنترلی تولد به شما کمک کند. یک آزمایش خون به نام آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (hbA1c) میتواند به ارزیابی اینکه در 8 تا 12 هفته قبل، دیابت شما در چه وضعیتی است، کمک کند.
وی گفت: انجام دیگر آزمایشها قبل از بارداری به پزشک شما جهت کنترل سلامتی و پیشگیری از پیشرفت عوارض دیابت در طول بارداری کمک میکند. ممکن است در این مورد آزمایشهای زیر صورت گیرد:
1.آزمایش ادرار برای تشخیص عوارض دیابتی کلیه
2.آزمایش کلسترول و تری گلیسیرید خون
3.آزمایش چشم جهت تشخیص بیماریهای شایع از قبیل گلوکوما، کاتاراکت (آب مروارید) و رتینوپاتی
4.الکتروکاردیوگرام
5.آزمایش خون برای فعالیت های کلیوی و کبدی
6.آزمایش دیابت پا
مشورت با پزشک قبل از بارداری قدم مهمی در آمادگی برای بارداری است. مشورت قبل از بارداری به زنان آموزشهایی میدهد که آنها بتوانند از نظر فیزیکی و روانی خود را برای بارداری سالم آماده کنند.
حبیب زاده اظهار کرد: کنترل مناسب قند خون قبل از بارداری بسیار مهم است، اهمیت این موضوع به دلیل آن است که بسیاری از زنان حتی تا هفته دوم تا چهارم بارداری، نمیدانند که باردار شده اند. سطح قند خون بالا در هفته های ابتدایی بارداری (قبل از هفته سیزدهم) میتواند منجر به نقض تولد شود. همچنین سطح قند خون بالا در هفته های ابتدایی میتواند ریسک سقط جنین و عوارض مربوط به دیابت را افزایش دهد.
وی گفت: کنترل مناسب قند خون به معنای نگه داشتن سطح قند خون در محدوده ایده آل (70 تا 100 میلیگرم در دسیلیتر قبل از غذا، کمتر از 120 میلیگرم در دسیلیتر دو ساعت پس از غذا خوردن، و 100 تا 140 میلیگرم در دسیلیتر قبل از غذای سبک قبل از خواب)، و همچنین ایجاد تعادل در وعده های غذایی، ورزش و داروهای دیابت میباشد.
دکتر حبیب زاده در مورد چگونگی تاثیر دیابت و بارداری بر روی جنین اظهار کرد: مشکل شایع در بین نوزادان زنان باردار مبتلا به دیابت یک بیماری به نام « ماکروزومی» است که به معنی «بدن بزرگ» میباشد. به عبارت دیگر، نوزادان زنان دیابتی به مراتب بیشتر از دیگر نوزادان، مستعد بزرگ شدن هستند. این مورد به دلیل آنکه بسیاری از این نوزادان مقدار زیادی قند از طریق جفت دریافت میکنند، اتفاق میافتد چرا که مادران آنها دارای سطح بالای قند خون هستند. لوزالمعده نوزاد سطح بالای قند را حس کرده و انسولین بیشتری برای استفاده از قند اضافی تولید میکنند.
وی افزود: گاهی اوقات، کودک بیش از حد بزرگ میشود به نحوی که نمیتواند از طریق واژن و طبیعی به دنیا آید، و در این حالت زایمان به روش سزارین انجام میشود. پزشک شما به دقت اندازه نوزاد را کنترل کرده و ایمن ترین راه زایمان را طرح ریزی میکند. اگر شما در طول بارداری به طور مداوم قند خون بالا داشتهاید (مخصوصا در 24 ساعت قبل از زایمان)، ممکن است بعد از زایمان نوزاد دچار کاهش قند خون خطرناکی شود. این به آن دلیل است که نوزاد سطح بالایی از انسولین برای مصرف قند خون را تولید کرده است و هنگامی که به یکباره آن منبع قند از بین میرود، سطح قند خون نوزاد به سرعت دچار افت میشود. بنابراین، بسیاری از بیمارستانها وضعیت نوزاد مادران مبتلا به دیابت را در محل نگاهداری اطفال چند ساعت پس از تولد کنترل میکنند. اگر سطح قند خون نوزاد پایین باشد، به نوزاد گلوکز به صورت داخل وریدی داده میشود. همچنین ممکن است کودک شما دچار عدم تعادل در سطح کلسیم و منزیم باشد که میتواند با دارو جبران شود.
وی در مورد استفاده از داروی دیابت در دوران بارداری گفت: اگر شما برای کنترل دیابت از انسولین استفاده میکنید، پزشک میتواند به شما بگوید که چگونه داروهای خود را تنظیم کنید. به طور کلی، بدن شما انسولین بیشتری در طول بارداری به ویژه در سه ماهه آخر نیاز دارد. اگر شما برای کنترل دیابت از داروهای خوراکی استفاده میکنید، ممکن است پزشک شما داروهایتان را در دوران بارداری به انسولین تغییر دهد، به دلیل آنکه ایمنی استفاده از داروهای خوراکی خاص شناخته شده نیست و یا دلیل دیگر اینکه کنترل بهتر قند با انسولین حاصل میشود.
حبیب زاده گفت: در طول دوران بارداری، شما و پزشکتان باید باهم برای تنظیم رژیم غذایی خود کار کنید. تغییر در رژیم غذایی دیابت به پیشگیری از مشکلات مربوط به سطح قند خون پایین و بالا کمک میکند. همچنین میتوان برنامه غذایی را طوری تنظیم کرد که شامل کالری بیشتری برای کودک در حال رشد باشد.
متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه در پایان تصریح کرد: زنان مبتلا به دیابت خفیف یا آنهایی که به خوبی تحت کنترل بوده اند، اغلب بدون هیچ مشکلی نوزاد خود را به دنیا میآورند. با این حال، بسیاری از پزشکان، یک زایمان زودرس معمولا در حدود هفته 38 یا 39 را ترجیح میدهند. کنترل قند خون حتی در هنگام درد زایمان که میتواند یک زمان استرس زا برای مادر و کودک باشد، مهم است. اگر در دوران بارداری خود انسولین مصرف کرده اید، ممکن است هنگام شروع درد زایمان به شما انسولین تزریق و یا به صورت داخل وریدی داده شود. نیاز به انسولین اغلب به سرعت پس از تولد، کاهش مییابد.
آدرس و شماره تماس دکتر میترا حبیب زاده، متخصص، جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه
ارومیه: خیابان حسنی، نرسیده به برج آسمان، مجتمع زیتون، طبقه 2 واحد 3
شماره تماس: 09153414736-33431204
نظر دهید