10:55|جمعه, آذر 02 ,1403
تاریخ انتشار: 29 اردیبهشت 1395 - 08:44
کد خبر: 3705

شش موضوع که باید درباره سپاه قدرتمند ایران بدانید/ سپاه چالشی بزرگ برای آمریکاست

سپاه پاسداران بخش مهمی از سیاست خارجی و استراتژیک ایران را شکل می دهد. سپاه پاسداران ایران، چالشی برای سیاست های آمریکا در منطقه است.

شش موضوع که باید درباره سپاه قدرتمند ایران بدانید/ سپاه چالشی بزرگ برای آمریکاست

به گزارش سرویس سیاسی باریش ، پایگاه آمریکایی وکس (Vox) در گزارشی تحت عنوان "شش چیز که باید در مورد سپاه قدرتمند جمهوری اسلامی ایران بدانید" به بررسی جایگاه سپاه پاسداران در نظام جمهوری اسلامی و تاثیر این نیروی قدرتمند در مسائل منطقه ای و روابط بین المللی پرداخته است.

 

در حالی که سیاست های خصمانه ایالات متحده، اصلاح روابط ایران و آمریکا را غیر ممکن ساخته، این پایگاه آمریکایی از مانع تراشی سپاه در روابط دو کشور سخن به میان آورده و می نویسد: «با وجود توافق هسته ای تاریخی میان ایران و آمریکا، و حرف و حدیث ها در رابطه با افزایش قدرت میانه روها در ایران که طرفدار کاهش تنش ها با ایالات متحده هستند، حقیقت آن است که بخش مهمی از حکومت ایران هنوز به شدت مخالف گرمی روابط با آمریکا هستند.


رهبری این جریان توسط سپاه پاسداران جمهوری اسلامی که نهادی امنیتی و نظامی و مسئول حفظ و بقای حکومت ایران است، صورت می پذیرد. شناخت رفتارهای ایران بدون شناخت سپاه ممکن نیست: چرا سپاه شکل گرفت، چه نقشی در سیاست خارجی ایران برعهده دارد و چرا رویکرد ضد آمریکایی عمیقی دارد.»

 

 

در ادامه این گزارش آمده است: «شش حقیقتی که در ادامه درمورد سپاه بیان می شود علت رویکردهای ایران را توضیح داده و روشن می سازد که چرا تغییر این رفتارها در آینده نزدیک، بعید است.

 

1. سپاه تنها یک نیروی نظامی نیست بله قدرت سیاسی و اقتصادی عظیمی در ایران دارد

باید گفت مهمترین عامل شکل گیری انقلاب اسلامی سال 1979، واکنش مردم ایران به نفوذ آمریکا در کشور بود. انقلابیون، محمد رضا پهلوی، پادشاه وقت ایران را حاکمی ظالم می دانستند. آن ها معتقد بودند که سیاست های سرکوبگرانه شاه، میوه تلخ نفوذ آمریکا در کشور است. ارتش و پلیس مخفی حکومت پهلوی که توسط آمریکا مسلح شده و آموزش دیده بودند نیز وسیله این سرکوب بود.

 

پس از انقلاب، پلیس مخفی منحل شد اما ارتش باقی ماند و سپاه پاسداران نیز توسط انقلابیون شکل گرفت. سپاه از زمان تاسیس در اوایل انقلاب به تدریج رشد کرده و به یکی از ستون های جمهوری اسلامی تبدیل شده و نقش مدافع انقلاب اسلامی و محافظ رهبر را برعهده گرفت. سپاه ایران از یک بازوی عظیم تجاری برخوردار است. این نهاد، مسئولیت عملیات های مخفی حساس ایران و بسیاری از جمع آوری اطلاعات فرامرزی، از آمریکایی لاتین گرفته تا جنوب شرقی آسیا را برعهده دارد.


مهمترین عامل بازدارنده استراتژیک جمهوری اسلامی که برنامه موشکی کشور است، در کنترل سپاه بوده و همچنین روابط با متحدان نزدیک منطقه ای از جمله حزب الله لبنان، شبه نظامیان شیعه عراق و رژیم بشار اسد در سوریه از طریق سپاه صورت می گیرد.

 

2. سپاه ایران خود را نگهبان انقلاب اسلامی و رهبر عالی ایران می داند

سپاه ایران که نام فارسی آن به معنای "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی" است توسط حامیان و وفاداران به آیت الله روح الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و اولین رهبر عالی ایران پس از انقلاب شکل گرفت و مسئولیت آن حفاظت از انقلاب و نظام جدید حکومتی ایران بود.

 

3. اهداف سپاه پاسداران جمهوری اسلامی

حفاظت از جایگاه و نقش رهبر عالی جمهوری اسلامی و مرکزیت اسلام در کشور، اولویت اول سپاه پاسداران است. برای دستیابی به این هدف، سپاه باید موقعیت و نفوذ سیاسی خود را حفظ کند؛ چرا که اعتقاد دارد تنها سازمانی در کشور است که می تواند به راستی از نظام حکومت اسلامی دفاع کند.

 

سپاه پاسداران، نفوذ غرب در کشور را بزرگترین چالش انقلاب می داند. از دید سپاه، نفوذ غرب یکی از ابزار جنگ فرهنگی است که باید با آن مبارزه کرد. مقابله با نفوذ غرب در داخل کشور توسط بسیج صورت می پذیرد که نیروهای شبه نظامی داوطلب عظیم سپاه هستند. شاخه های محلی بسیج در تمامی سطوح مدارس، تمامی ادارات دولتی و مساجد محله در سراسر ایران حضور دارند. در خارج از ایران نیز ماموریت سپاه پاسدارن پیچیده تر است. سپاه به دنبال پاکسازی خاورمیانه از نفوذ آمریکا است.

 

4. تجربه تلخ جنگ ایران و عراق و حمایت آمریکا از عراق طی این جنگ هنوز برای سپاه پاسداران کاملا زنده است

در زمان حمله نیروهای صدام حسین به ایران در سال 1980، سپاه پاسداران از مردانی تشکیل شد که نه آموزش های کافی دیده بودند و نه تسلیحات کافی داشتند. جنگ ایران و عراق قریب به هشت سال به طول انجامید و ایران را ویران کرد. صدها هزار نفر از نیروهای ایرانی در این جنگ کشته شدند. ایالات متحده در طول جنگ از عراق حمایت کرد؛ موضوعی که ایران آن را به عنوان توطئه برای از بین بردن انقلاب نوپای ایران می دید. ایران آمریکا را به خاطر ارائه اطلاعات از مواضع ایرانی ها به عراق، قادر کردن صدام به استفاده از تسلیحات شیمیایی و فشار بر ایران از طریق نیروی دریایی در خلیج فارس، مقصر می داند. هدف گرفتن هواپیمای مسافربری 655 ایران توسط ناو یو اس اس وینسنس آمریکا که به کشته شدن 290 شهروند ایرانی انجامید، هنوز در ذهن رزمندگان ایرانی زنده است.

 

از زمان پایان جنگ، سپاه پاسداران به دنبال اطمینان از این موضوع است که فداکاری های رزمندگان ایرانی نادیده گرفته نشود و آرمانی که برای آن جنگیدند یعنی حفاظت از انقلاب و اصول اسلامی آن، با اموری مانند تخریب آداب و روسم اجتماعی، عادی سازی روابط با آمریکا  و گسترش دموکراسی مردمی، به خطر نخواهد افتاد.

 

5. سپاه پاسداران، تقریبا در پشت تمامی اقدامات آمریکا در خاورمیانه، انگیزه های شیطانی را مخفی شده می داند

از نگاه سپاه پاسداران جنگ آمریکا با داعش در عراق و سوریه، در واقع سرپوشی برای ریشه کن کردن نفوذ ایران در شامات و سرنگون کردن بشار اسد، متحد دیرینه ایران، تضعیف حزب الله لبنان و بی ثبات سازی منطقه برای ایجاد بهانه بازگشت نیروهای آمریکایی به عراق است.

 

6. سپاه پاسداران تاثیر بسزایی بر سیاست های آمریکا در منطقه دارد

سپاه پاسداران بخش مهمی از سیاست خارجی و استراتژیک ایران را شکل می دهد. سپاه پاسداران ایران، چالشی برای سیاست های آمریکا در منطقه است؛ سپاه هم اکنون نقش مهمی در تمامی مسائل منطقه ای که واشنگتن عمیقا درگیر آن است بازی می کند؛ در سوریه، عراق، یمن و به طور کلی امنیت منطقه.


مسائلی که هسته اصلی نگرانی های واشنگتن و همسایگان ایران را تشکیل می دهد، عموما تحت سلطه سپاه پاسداران است؛ از برنامه موشک های بالستیک گرفته تا فعالیت های ایران در سراسر خاورمیانه و فارتر از آن؛ سپاه پاسداران کنترل اکثر فضای استراتژیکی که موجب نگرانی غرب و رقبای ایران است را در دست دارد.

 

برای اصلاح روابط ایران و آمریکا و عبور از این تخاصم متقابل، سپاه پاسداران باید سرمایه گذاری ها و فعالیت های مشکل زای خود را کنار گذاشته و اصول ضد آمریکایی خود را زیر پا بگذارد؛ چنین اتفاقی هم بسیار بعید به نظر می رسد.»

 

 

 

جام نبوز

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید