۲۹ موردی که نباید در رزومه بیاورید
طبق آمار اعلام شده از سایت CareerBuilder.com مدیران مسئولِ استخدام، به طور متوسط ۷۵ رزومه برای هر موقعیت شغلی دریافت میکنند. پس آنها برای بررسی دقیق همهی رزومهها وقت ندارند و به طور متوسط ۶ ثانیه زمان برای بررسی اولیه صرف میکنندتا ببینند آیا رزومه ارزش بررسی و دقت بیشتر را دارد یا نه. اگر میخواهید در بررسی اولیه، رزومهی شما تایید شود نباید این ۲۹ مورد را در رزومه بیاورید.
١. هدف از ارسال رزومه
وقتی شما درخواستِ استخدام دارید، کاملا مشخص است که در جستجوی شغل هستید. مگر اینکه در موقعیت خاصی باشید، مانند مواقعی که به کلی میخواهید زمینهی فعالیت خود را تغییر دهید، که در این صورت ارائهی شرحی کوتاه، میتواند مفید باشد.
٢. بیان تجربیات کاری غیرمرتبط
ممکن است شما آشپز فوقالعادهای باشید و در دوران دبیرستان در یک رستوران کار کرده باشید، اما وقتی در حال تنظیم رزومه هستید باید از ذکر این موارد اجتناب کنید، مگر اینکه شغلی که برایش درخواست میدهید به آشپزی مرتبط باشد. آلیسا گیلبرد (Alyssa Gelbard) متخصص مشاغل و بنیانگذار شرکت مشاورهی شغلیRésumé Strategists میگوید: سوابق شغلی گذشته ممکن است مستقیما به شغلِ موردِ درخواستِ فعلی مربوط نباشند اما نشاندهندهی جنبههای دیگری مانند توانایی یا مهارتی عمیق باشند که به شغلِ فعلی مربوط است. بنابراین تنها مواردی را به رزومهی خود اضافه کنید که مهارتهای مربوط به آن در شغلِ موردِ درخواستِ فعلی قابل کاربرد باشد.
٣. موارد شخصی
لزومی ندارد مواردی چون وضعیت تاهل، گرایش مذهبی و کد ملی خود را در رزومه بیاورید. این موارد در گذشته الزامی بودند اما حالا لزومی ندارد این موارد را در رزومه وارد کنید.
۴. سرگرمیهایتان
برای کسی اهمیتی ندارد که شما چطور خودتان را سرگرم میکنید. اگر این سرگرمیها به شغل درخواستی مربوط نیست، وارد کردن آن در رزومه تنها اتلاف وقت است.
۵. دروغهای واضح
در یک نظرسنجی از ۲۰۰۰ نفر از مدیران استخدام درخواست شد که اشتباهات به یادماندنی افراد در رزومهها را بیان کنند و دروغهای افراد یکی از مواردی بود که اکثرا به آن اشاره کردند. یک نفر ادعا کرده بود که مدیر عامل قبلی شرکتی بوده که الان برای استخدام در آن، رزومه داده است، دیگری گفته بود که برندهی جایزهی نوبل شده و یکی دیگر گفته بود در دانشکدهای درس خوانده که اصلا وجودِ خارجی نداشت.
رزماری هافنر (Rosemary Haefner) مسئول منابع انسانی در یک موسسهی کاریابی، میگوید: «این دروغها در واقع تلاشهایی گمراهکننده برای جبران ضعفهای افراد هستند و به دلیل نداشتن ویژگیهایِ کیفیِ لازم برای شغل درخواستی بیان میشوند.» متقاضیان به جای این کار باید روی مهارتهایی که دارند تمرکز کنند.
اما هافنر معتقد است مدیران استخدام بخشندهتر از آن چیزی هستند که متقاضیان فکر میکنند. در یک نظرسنجی از کارفرمایان، ۴۲ درصد از آنان گفتند اگر یک متقاضی، تنها سه ویژگی از پنج ویژگی کلیدی مدِ نظرشان را داشته باشد، او را استخدام میکنند.
۶. سن
کارترین جوئل (Catherine Jewell) نویسندهی کتاب «رزومهی جدید، شغل جدید» میگوید: اگر نمیخواهید در یک موقعیت شغلی به دلیل سنتان مورد تبعیض قرار بگیرید، میتوانید تاریخ فارغالتحصیلی خود را از رزومه حذف کنید.
٧. توضیحات اضافی
به گفتهی جِی.تی اُدانل (J.T. O’Donnell)، یک متخصص مشاغل، کم کردن حاشیههای صفحه به حدی که بتوانید همه چیز را در یک صفحه جای بدهید، یک اشتباه محض است.
به توصیهی این متخصص، در رزومه باید از فضای خالی زیاد و حاشیهی عریض استفاده شود.
٨. اوقات غیرکاری
گیلبرد توصیه میکند لزومی ندارد در رزومهتان راجع به سفرهایی که رفتهاید یا تشکیل خانواده بنویسید، شاید در بعضی کشورها این متداول باشد اما به نظر کار جالبی نیست.
٩. مشخصات افرادی که شما را تایید کنند
اگر کارفرما بخواهد درمورد شما از کسی سوال بپرسد، خودش از شما میخواهد مشخصات آنها را بگویید. آن وقت شما فرصت خواهید داشت که به آنها اطلاع دهید که کارفرمای آیندهتان با آنها تماس خواهد گرفت. با نوشتن این سطر در رزومه، فقط فضای رزومهتان را به هدر دادهاید.
۱۰. فرمت نامناسب
آماندا آگوستین (Amanda Augustine) یک متخصص مشاغل مدیریتی معتقد است، فرمت رزومه درست به اندازهی محتوای آن اهمیت دارد. طبق نظر وی، بهترین فرمت برای رزومه فرمتی است که مسئول استخدام بتواند به راحتی رزومه را بخواند و ویژگیهای مهم و اهداف شغلی را تشخیص دهد. وقتی یک فرمت را انتخاب کردید باید تا پایان رزومه از همان فرمت استفاده کنید، مثلا اگر برای نوشتن تاریخ از فرمت روز/ ماه/ سالاستفاده کردید، همه جا از همین فرمت استفاده کنید.
۱۱. استفاده از ضمایر شخصی
به گفتهی تینا نیکلای (Tina Nicolai) متخصص مشاغل و موسس یک موسسهی کاریابی، رزومه نباید شامل کلماتی مانند «من»، «مال من»، «او»، یا «برای من» باشد. لزومی ندارد از این ضمایر استفاده کنید چون همه میدانند رزومه دربارهی شما و تجربیاتتان است.
۱۲. استفاده از زمان حال برای بیان شغل قبلی
از زمان حال تنها برای بیان شغل فعلی استفاده کنید، نباید زمان حال برای بیان تجارب شغلی گذشته استفاده شود.
۱۳. استفاده از ایمیلهای غیررسمی
در رزومه از آوردن ایمیلهای غیررسمی خودداری کنید و یک ایمیل رسمیِ جدید برای خودتان بسازید.
۱۴. واژههای اضافی
به گفتهی یکی از متخصصان مشاغل، لزومی ندارد که مثلا واژهی تلفن یا ایمیل را در مقابل شماره یا ایمیل خود بنویسیم. زیرا این موارد کاملا مشخص هستند.
۱۵. قرار دادن تیتر، پانویس، جدول یا نمودار
وقتی شما در رزومهتان از این موارد استفاده کنید، مسئول استخدام از خود میپرسد آیا این شخص واقعا مجبور بوده از این موارد استفاده کند؟
وقتی رزومه با فرمتی مناسب و عاری از موارد ذکر شده باشد، اعتبار بیشتری خواهد داشت، از طرفی امروزه بسیاری از شرکتها از سیستمهای پیگیری رزومه استفاده میکنند که فرمت نامناسب و استفاده از تیتر و پانویس و جدول و نمودار، این سیستم ها را سردرگم میسازد و حتی اگر شما گزینهی مناسبی برای آن موقعیت شغلی باشید، مدیران استخدام راهی برای تماس با شما نخواهند داشت.
۱۶. اطلاعات تماس محل کار فعلی
آمدور ایلای (Amdur Eli) در سایت northjersey مینویسد: این کار نه تنها خطرناک بلکه احمقانه هم هست. آیا واقعا میخواهید کارفرمایان با محل کار شما تماس بگیرند؟ اگر با شما تماس گرفتند چه کار میکنید؟ به هر حال کارفرمای فعلی شما میتواند ایمیلها و تماسهایتان را رصد کند. بنابراین اگر شما نمیخواهید اخراج شوید یا به سرقت اطلاعات متهم شوید، از درج اطلاعات کار فعلی خود اجتناب کنید.
۱۷. نوشتن نام رئیس
از نوشتن نام رئیستان در رزومه خودداری کنید مگر اینکه با تماس گرفتنِ کارفرمای جدید با او مشکلی نداشته باشید. با این وجود گیلبرد میگوید تنها دلیل ذکر نام رئیس در رزومه میتواند این باشد که او شخص قابل توجهی است و آوردن نامش تاثیر چشمگیری دارد.
۱۸. اصطلاحات خاص یک شرکت
گیلبرد میگوید: «شرکتها برای چیزهایی مثل نرمافزارهای سفارشی، تکنولوژیها و فرآیندهایشان، اغلب زبان و اصطلاحات خاصی نیز دارند که تنها افراد داخل شرکت از آن اطلاع دارند.»
بنابراین از آوردن این اصطلاحات در رزومه خودداری کنید و اصطلاحات همهگیر استفاده کنید.
۱۹. درج لینک صفحات خود در شبکههای اجتماعی
لینک صفحات شخصی و غیرکاری شما در شبکههای اجتماعی هیچ ارزشی برای درج در رزومه ندارد. به گفتهی نیکلای، داوطلبانی که فکر میکنند صفحاتِ شخصیِ آنها در شبکههای اجتماعی ارزش درج در رزومهشان را دارد، خود را در معرض رد شدن در گزینش استخدام قرار میدهند. اما درج صفحاتِ مرتبط با کسبوکار مانند صفحهی لینکدین که شامل سوابق و تجربیاتِ کاری و تخصص شما است، میتواند مفید باشد.
۲۰. درج سوابق کاری بیش از ۱۵ سال
آگوستین میگوید: وقتی سوابق کاریِ بیش از ۱۵ سال پیش را در رزومهتان درج کنید، مدیران استخدام دیگر علاقهای به دیدن رزومهی شما نخواهند داشت. قدیمی ترین سوابق کاری شما که در رزومه ذکر می کنید باید حداکثر تا ۱۵ سال گذشته باشد. همچنین از ذکر تاریخ فارغالتحصیلی و یا مدارکی که بیش از ۱۵ سال قدمت دارند، خودداری کنید.
۲۱. درج حقوقِ دریافتیِ قبلی و حقوق درخواستی
نیکلای میگوید: «برخی افراد نرخ حقوق دریافتیشان در زمان دانشجویی را نیز درج میکنند.» این اطلاعات کاملا غیرضروری است و درج آن مناسب نیست.
اِمی هووِر (Amy Hoover) رئیس موسسهی Talent Zoo میگوید نباید حقوق درخواستیتان را در رزومه بیاورید، زیرا این کار کاملا غیرحرفهای است. حقوق مسئلهای است که باید طی فرآیند مصاحبه مطرح شود.
۲۲. استفاده از فونتهای قدیمی
از فونتهای قدیمی استفاده نکنید. همچنین به اندازهی فونت نیز توجه کنید که به آسانی قابل خواندن باشد و خوب و شکیل به نظر برسد.
۲۳. استفاده از فونتهای فانتزی
خواندن فونتهای فانتزی، شکسته یا غیررسمی معمولا آسان نیست و ممکن است باعث شود مسئول استخدام چیزهای کمتری دربارهی شما بخواند.
۲۴. استفاده از اصطلاحات تکراری و رایج
موسسهی CareerBuilder در یک نظرسنجی از ۲۲۰۱ مدیر استخدام پرسید «چه چیزی در رزومههای دریافتی بیش از هر چیز باعث دلسردی شما میشود؟»
پاسخ آنها استفاده از عباراتی مانند «بهترین در نسل خود»، «فعال و زرنگ»، «تفکر خارج از چارچوب»، «همافزایی» و «مردمی و اهل معاشرت» بود. از طرف دیگر، از نظر آنها عباراتی مانند «دستاورد»، «مدیریت»، «حل و فصل» و «راهاندازی» اگر بیش از حد استفاده نشوند، عبارات مثبت و تاثیرگذاری بودند.
۲۵. دلایل ترک کار قبلی
برخی از داوطلبان فکر میکنند، اگر دلایل ترک شغل قبلیشان را بنویسند شانس بیشتری برای استخدام خواهند داشت. اما به گفتهی تینا نیکلای، این اشتباه است: «ذکر دلایل ترک کار قبلی در رزومه کار درستی نیست و نباید مسائل شرکتهای دیگر در رزومه شما وارد شود.» این موارد را میتوانید هنگام مصاحبه بیان کنید.
۲۶. ذکر معدل فارغالتحصیلی
اگر به تازگی فارغالتحصیل شدهاید و معدل خوبی دارید، ذکر آن در رزومه مناسب است. اما اگر بیش از سه سال از فارغالتحصیلی شما میگذرد و معدل خوبی هم ندارید، بهتر است از ذکر آن خودداری کنید.
۲۷. گذاشتن عکس در رزومه
قرار دادن عکس در رزومه شاید در آینده به یک روال عادی بدل شود اما در حال حاضر کار چندان مناسبی نیست.
۲۸. بیان نظرات خود، به جای واقعیتها
عباراتی مانند «دارای روابط عمومی فوقالعاده بالا» یا «بسیار منظم و باانگیزه» را که نظرات شخصیِ خودتان در مورد خودتان است در رزومه وارد نکنید. چرا که اینها نظر شماست و ممکن است با واقعیت فاصله داشته باشند. اینها مواردی است که خودشان پس از ملاقات و مصاحبه مشخص میشوند و نیازی به درج آنها در رزومه نیست.
۲۹. ذکر تجربیات کاری کوتاهمدت
به گفتهی گیلبرد از درج تجربیات کاریِ کوتاهمدتِ خود در رزومه خودداری کنید. همچنین لزومی ندارد کارهایی را که انجام دادهاید ولی علاقهای به آنها نداشتهاید، بیان کنید.
برگرفته از:businessinsider.com
نظر دهید