نگاهی بر مساجد تاریخی ارومیه/ مسجد محلی آرامبخش برای مردم آذربایجان تلقی می شود
مردم آذربایجان صفت حسینی بودن را به خود اختصاص داده و به همین دلیل مساجد بزرگ و مهم و خاطره سازی در شهر و دیار خود ساخته اند؛ لذا باید به این اشاره کرد که مسجد، ملی آرام بخش برای مردم آذربایجان تلقی می شود.
به گزارش سرویس اجتماعی باریش نیوز، مسجد در تمام کشورها به ویژه در کشور جمهوری اسلامی ایران، از مقدس ترین مکان ها به شمار می رود، چراکه مردم زیادی با حضور در این مکان احساس آرامش، امنیت و راحتی می کنند.
مسجد در جوامع اسلامی دارای جایگاه و مقاوم به خصوصی می باشد، و مراسمات زیادی نیز برای برگزاری آسان و راحت تر در آن برپا می شود؛ آموزش های بسیاری نیز در این مکان به مردم و کودکان داده می شود و اساتید بزرگی برای آموزش در مساجد و کلاس های اجرایی حاضر می شوند.
مردم آذربایجان صفت حسینی بودن را به خود اختصاص داده و به همین دلیل مساجد بزرگ و مهم و خاطره سازی در شهر و دیار خود ساخته اند، برای مثال باید به مسجد اعظم ارومیه واقع در خیابان بعثت، روبه روی بازار شهر اشاره کرد که از جمله آینده سازترین مساجد در زمان خود بود.
این مکان مقدس به قدری مهم بوده و دارای اهمیت است که در تقویم نیز، سی ام مرداد ماه روز جهانی را به نام مساجد به آن اختصاص داده شده است، لذا می توان با معرفی و فرهنگ سازی دینی، جوانان و کودکان را از سنین کم به سمت دین داری و مقابله با تهاجمات فرهنگی دعوت کرد.
مسجد جامع ارومیه ساخته شده در قرن هفتم هجری دارای بنای تاریخی بوده، وجود دو ستون با کتیبه ای که روی آن ها «عمل عبدالمؤمنبن شرفشاه نقاش تبریزی، فی شهر ربیعالآخر سنه ست و سبعین و سنه مائه» نوشته شده است نشان دهنده آن است که این هنر به دست عبدالمؤمن فرزند شرفشاه نقاش تبریزی تراشیده شده که در ماه ربیع الآخر سال 676 هجری قمری به اتمام رسیده است.
مسجد تاریخی مناره در کنار مدرسه هدایت در کوی صحیهی خیابان عطایی قرار دارد، این بنا با مناره ی بلند خود از چشم نوازترین اثرهایی است که به دست دو تن از اشخاص خیر به نام حاجعـلی یارخان و حاجیـدالله امیرنظمیافشار در دوران قاجار ساخته شده است.
مسجد سردار در خیابان امام ارومیه قرار داشته و از جمله آثاری است که زیبایی خاصی به این خیابان بخشیده است، این مسجد نیز به دست مرحوم عبدالصمدخان (پدر آقاخان) و جد (باباخان) عظیمالسلطنه سردار بنا شده است.
ساعتی که در سال 1330 از کشور فرانسه خریداری شد و با صدای زنگ آن مردم، شادی خاصی را می چشیدند، باعث شد که به "ساعتلی مسجد" مشهور شود.
مسجد جنرال در محله محله عسگرخان، نام این مسجد برگرفته از نام ژنرال عسگرخان عبدالملکی افشار از نظامیان برجسته و فرماندهان ارتش ايران در زمان فتحعلی شاه می باشد؛ مسجد امام شافعی در نزدیکی میدان ولایت فقیه بوده و در بین ترک زبان ها به مسجد سنی ها نیز رواج دارد.
مسجد مهدی القدم در کوچه شهید بهزاد دربندی (محله مهدی القدم سابق) واقع شده و کلیسای ننه مریم و مسجد لطفعلی خان از بناهای مهم و تاريخی در نزديكی مسجد مهدی القدم هستند.
با استناد به سنگ نوشته موجود در قدمگاه مسجد كه تاريخ تعمير قدمگاه را 1216 ه ق قيد كرده است مي توان اذعان داشت كه مسجد مي بايست پيش از اين تاريخ ساخته شده باشد.
گفتنی است که دلیل انتخاب این نام برای مسجد، رویت قطعه سنگی با ردپایی منتسب به امام زمان، توسط یکی از معتمدین محل حدود 250 سال پیش بوده است.
در این میان باید این نکته را نیز یادآور شد که اومیه تنها به این مساجد خلاصه نمی شوند و دارای مکان های مقدس بسیاری است.
نظر دهید