پخت رب گوجه فرنگی؛ از سنت های دیرینه مردم آذربایجان
علی رغم آن که آذربایجان غربی از تعداد قابل توجهی کارخانه تهیه رب برخوردار است. میتوان گفت بخش عمده ای از ساکنین ارومیه ترجیح می دهند رب مصرفی خود را به روش سنتی و دیرین خود در خانه و یا باغات تهیه کنند.
به گزارش سرویس اجتماعی باریش نیوز، مردم ارومیه معتقدند، رب خانگی در قیاس با رب کارخانه ای از نظر کیفیت،رنگ و بو خاصیت تفاوت بسیاری دارد مخصوصا ربی که با روش سنتی، روی آتش زغال و در دیگ های مسی پخته شود؛ در کنار کیفیت و محاسن دیگر، پختن رب برای ساکنین ارومیه جنبه تفریح و بهانه ای خوب برای دورهمی های شاد و فعال را برای آن ها دارد.
برای برخی از روستاییان که تقریبا روستاهای بنام و سرشناسی در شهرستان ارومیه محسوب می شوند، پختن رب به عنوان شغل فصلی با درآمدی خوب به شمار می آید.
ارومیه از شهرهایی است که در آن کمتر خانه ای از رب کارخانه ای استفاده می کند و در ماه پایانی فصل تابستان، اکثر خانواده ها با برپایی اجاق در باغ و یا حیاط منزل، رب را آماده و بین خود تقسیم می کنند.
در تابستان اگر راهتان به باغات ارومیه بیافتد در تمامی باغ ها حوضچه هایی را خواهید دید که در آن رب و دوشاب "شیره انگور" را تهیه می کنند، سنتی دیرین در ارومیه که مردم هرساله آن را به جا می آورند و از به جا آوردن آن لذت می برند.
حوضچه های تمیز و با صفایی که گوجه ها را پس از شست و شو و قرار دادن در بسته های ویژه، داخل این حوضچه ها ریخته و مردان خانواده با پوشیدن چکمه های مخصوص و تمیز مشغول به له کردن گوجه ها می شوند.
بسته ها و یا به زبان عام "گونی ها" مانند صافی عمل کرده و مانع خارج شدن پوست و تخم گوجه ها می شوند، سپس آب حاصله را درون ظرف های مسی بزرگ که در زبان ترکی به آن "تیان" گفته می شود، ریخته و روی اجاق های گِلی که زیر آن با هیزم روشن است پخته می شود.
لذت پختن رب به روی اجاق و در باغات ارومیه وصف نشدنی است چراکه گاها در همین اجاق ها و روی زغال، سیب زمینی های تنوری نیز پخته می شود.
نظر دهید