جلوگیری از نابودی محیط زیست، در گرو تدابیر و برنامه ریزیهای مسئولان
همچنان که در گیر و دار خشک شدن دریاچه ارومیه، فلامینگوی تالاب های دریاچه به فراموشی سپرده شده است، بیشترین سهم، دخالت های انسانی در خشک شدن دریاچه می باشد، لذا باید با رسیدگی به موقع، مراقب این گونه های کمیاب باشیم؛ امید است مسئولین با برنامه ریزی و تدابیر لازم حافظ منابع زیست محیطی باشند.
به گزارش سرویس اجتماعی باریش نیوز، در چند سال گذشته شاهد خشکی روز افزون دریاچه ارومیه و عملی نشدن وعده های مسئولین مبنی بر تلاش، برای احیاء دریاچه ارومیه هستیم؛ دریاچه ای که روز به روز بیشتر به شوره زار تبدیل شده و با گذشت زمان بیشتر شاهد دفن شدن گونه های زیستی در این شوره زار هستیم.
دریاچه ای که روزگاری مهاجران زیستی فراوانی از جمله فلامینگوهای بی شماری را پذیرا بود و اینک با تبدیل شدن به شوره زار، نه تنها خبری از این مهاجران و مهمانان نیست، بلکه هر از گاهی صحنه های ناراحت کننده ای از اجساد حیوانات نیز نمایان می شود.
آذربایجان غربی به خصوص جزیره اشک دریاچه ارومیه به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، به عنوان یکی از زیستگاههای مهم این گونه جانوری ازجمله گوزن زرد محسوب می شود.
آخرین سرشماری این گونه شاخص که در معرض خطر انقراض قرار گرفته بود، اسفندماه سال گذشته بود، و بر این اساس یکصد و 66 راس گوزن زرد ایرانی در جزیزه اشک دریاچه ارومیه شناسایی شد.
متاسفانه در سالهای گذشته به علت برخی شرایط به وجود آمده از جمله خشک سالی، تخریب مراتع و زیستگاه های ارزشمند، کمبود منابع آبی،شوره زارشدن دریاچه برخی از گونه های مهم و نادر حیات وحش در آذربایجان غربی در معرض انقراض، آسیب و تهدید قرار گرفته اند که نیازمند توجه ویژه مسئولان مربوطه است.
پارک ملی دریاچه ارومیه شامل ۱۰۲ جزیره بزرگ و کوچک که مهم ترین آن ها جزیره کبودان یا قویون داغی به مساحت سه هزار و 125 هکتار زیستگاه قوچ و میش ارمنی و جزیره اشک به مساحت دو هزار و 570 هکتار زیستگاه اصلی گوزن زرد ایرانی است.
در سراسر دنیا و به طور کل دو گونه گوزن زرد وجود دارد: گوزن زرد ایرانی و گوزن زرد اروپایی؛ گوزن زرد ایرانی گونه خاصی است که فقط در ایران زندگی می کند.
اگر توجه لازم و حیاتی در این زمینه انجام نگیرد، در سال های آتی شاهد انقراض این گونه زیست محیطی نیز خواهیم بود، همانطور که دیگر به سختی فلامینگویی در دریاچه مشاهده می شود.
کاهش شدید سفره های آب زیرزمینی و چشمه های آب شیرین در حوزه دریاچه ارومیه، بر زندگی حیات وحش ساکن در دریاچه ارومیه تاثیرات نامطلوبی برجای گذاشته است.
به طوری که خشک شدن دریاچه باعث شده حیوانات ساکن این جزایر برای یافتن آب بین جزیره ها تردد می کنند، و این خود هشداری جدی برای استان به شمار می رود.
همچنان که در گیر و دار خشک شدن دریاچه ارومیه، فلامینگوی تالاب های دریاچه به فراموشی سپرده شده است، بیشترین سهم، دخالت های انسانی در خشک شدن دریاچه می باشد، لذا باید با رسیدگی به موقع، مراقب این گونه های کمیاب باشیم.
امید است مسئولین با برنامه ریزی و تدابیر لازم حافظ منابع زیست محیطی باشند.
نظر دهید